Mengapa ChatGPT memerlukan nombor telefon?

Adakah anda cuba mendaftar model bahasa OpenAI, ChatGPT, tetapi diminta untuk mengesahkan nombor telefon bimbit anda? Jika ya, mungkin anda tertanya-tanya mengapa ChatGPT memerlukan nombor telefon anda. Apabila anda mencipta akaun OpenAI, anda perlu menyelesaikan dua langkah pengesahan: emel dan SMS.

Bagaimanapun, sesetengah individu di negara di mana ChatGPT tidak tersedia melaporkan masalah dengan langkah pengesahan SMS. Walaupun begitu, ChatGPT masih memerlukan nombor telefon untuk meneruskan. Bahagian ini dalam proses mungkin agak menyakitkan dan boleh menyebabkan anda terperangkap dalam gelung, yang pastinya akan membawa kepada pertanyaan yang jelas:

Mengapa OpenAI memerlukan nombor telefon anda?

Bagi ChatGPT OpenAI, ia menggunakan proses pengesahan dua langkah, yang memerlukan pengesahan melalui emel dan nombor telefon. Walaupun mungkin terasa mencabar, ia adalah langkah keselamatan yang diperlukan untuk memastikan bahawa orang sebenar yang menggunakan platform dan mengelakkan penggunaan yang salah.

OpenAI baru-baru ini menjadi tumpuan perhatian kerana memerlukan nombor telefon bimbit sebagai langkah untuk membataskan jumlah akaun yang boleh dibuat oleh pengguna. Walaupun ini mungkin kelihatan mencelah privasi, OpenAI secara jelas menyatakan dalam FAQ mereka "Kami tidak menjual data anda atau berkongsi kandungan anda dengan pihak ketiga untuk tujuan pemasaran".

Bagaimanapun, alasan utama OpenAI meminta nombor telefon adalah untuk memberikan langkah pengesahan kedua, yang biasa untuk perkhidmatan dalam talian hari ini. Sementara itu, terdapat kelebihan dalam langkah ini untuk pengguna, kerana menambah nombor telefon menambah lapisan keselamatan tambahan untuk akaun anda.

Selain daripada menghalang penceroboh untuk membuka akaun berkali-kali, ChatGPT boleh juga menggunakan nombor telefon anda sebagai cara pemulihan akaun OpenAI anda. Jika anda lupa kata laluan, OpenAI boleh menghantar arahan pemulihan ke nombor telefon anda melalui SMS. Anda boleh menggunakan maklumat ini untuk menetapkan semula kata laluan akaun anda dan mendapatkan akses semula ke perkhidmatan.

Alternatif ChatGPT yang tidak memerlukan pengesahan telefon

Terdapat beberapa alternatif chatbot yang boleh dipilih yang tidak memerlukan pengesahan telefon, jadi jika anda mengalami masalah, ini mungkin menjadi cara yang lebih baik untuk dilakukan.

 • Chatsonic – Salah satu alternatif terbaik ChatGPT yang tersedia sekarang ini Chatsonic adalah chatbot yang bagus yang tidak memerlukan verifikasi telepon. Perangkat lunak ini dibangun di atas GPT-4 dan diintegrasikan dengan Google sehingga, tidak seperti ChatGPT, Chatsonic dapat memberikan hasil pada informasi terbaru. Chatsonic juga mampu menghasilkan gambar, yang tidak dapat dilakukan oleh ChatGPT.
 • Bing AI – Bing AI adalah alternatif hebat lainnya untuk ChatGPT yang dapat Anda akses tanpa perlu verifikasi telepon. Juga berdasarkan OpenAI's Large Language Model, Bing AI difokuskan pada kecepatan dan ketepatan dalam responsnya. Seperti Chatsonic, ia juga mampu memberikan respon real-time berdasarkan hasil internet.

Jika anda mengalami kesulitan dengan pengesahan telefon di ChatGPT, anda boleh meninjau salah satu daripada pilihan ini. Dalam beberapa cara, mereka lebih cekap dari ChatGPT itu sendiri dan juga percuma.

Bolehkah anda teruskan ChatGPT tanpa pengesahan telefon?

Untuk menggunakan ChatGPT, buat masa ini, nombor telefon anda adalah wajib. Kajian kami menunjukkan bahawa terdapat cara untuk mengelakkan langkah ini. Kemungkinan dalam masa depan, apabila ChatGPT menjadi lebih terbuka di kawasan yang berlainan, keperluan pengesahan nombor telefon mungkin berubah.

Walau bagaimanapun, pada masa ini, anda perlu mempunyai nombor telefon yang sah dari lokasi di mana ChatGPT tersedia untuk menyelesaikan proses pendaftaran. Tanpa pengesahan nombor telefon, anda tidak akan dapat menggunakan ChatGPT.

Menggunakan ChatGPT jika anda tidak mempunyai telefon

Jadi, kita telah memastikan bahawa anda memerlukan nombor telefon untuk dapat mengakses ChatGPT tetapi di sini ada beberapa perkara yang anda boleh cuba jika anda sangat-sangat memerlukannya:

 • Guna WhatsApp untuk sahkan akaun anda: Di beberapa negara, anda boleh menyahkan akaun anda dengan WhatsApp jadi jika telefon anda tidak berfungsi dengan baik, ini adalah pilihan yang baik. Gunakan pilihan "Adakah anda mempunyai WhatsApp?" semasa pendaftaran akaun anda.
 • Guna perkhidmatan SMS dalam talian: Beberapa perkhidmatan SMS dalam talian mengaku bahawa mereka menggunakan nombor sebenar yang mungkin dapat mengelakkan ChatGPT dari mengesan anda. Jika anda mencari di sekitar, anda mungkin dapat menemukan perkhidmatan yang berfungsi, tetapi tiada yang dijamin.
 • Guna chatbot alternatif: ChatGPT bukan satu-satunya chatbot AI yang tersedia untuk digunakan saat ini dan perisian seperti Bing AI dan Google Bard tidak memerlukan pengesahan telefon.

Jika anda bimbang tentang privasi butiran peribadi anda, sila baca polisi privasi ChatGPT. OpenAI menyatakan bahawa mereka tidak berkongsi maklumat peribadi anda, jadi ini mungkin membantu untuk menenangkan fikiran anda.

Adakah selamat memberikan nombor telefon anda kepada ChatGPT?

Agak difahami bahawa beberapa orang berasa bimbang memberikan nombor telefon kerana tidak mahu dihubungi oleh pihak ketiga. Jangan risau, OpenAI menjaga data anda seperti mana yang dikumpul oleh mana-mana entiti lain. Nombor hanya diperlukan untuk pengesahan dan tidak akan digunakan untuk tujuan lain selain daripada yang dinyatakan dalam polisi privasinya.

Adakah ChatGPT memerlukan akaun?

Ya, walaupun ChatGPT percuma digunakan, anda masih perlu mendaftar melalui laman web dan memberikan beberapa butir-butir seperti alamat e-mel dan nombor telefon anda. Proses pendaftaran adalah mudah dan cepat.

Kata Akhir

ChatGPT adalah Chatbot yang sangat canggih yang berkomitmen untuk memastikan layanannya tidak disalahgunakan. Beberapa kali mengalami masalah outage, yang mungkin menjadi salah satu alasan mengapa lebih ketat dengan kebijakan baru untuk pengguna baru.

ChatGPT kini memerlukan lapisan keselamatan tambahan sebelum memberikan akses kepada pengguna baru. Oleh itu, pengguna diminta untuk memberikan nombor telefon semasa proses pendaftaran untuk mengesahkan keaslian pengguna.

Apa itu nombor telefon premium dan mengapa ia tidak sah?

Jika anda melihat mesej ralat ini, ia berkaitan dengan penggunaan nombor VOIP atau nombor telefon berasaskan aplikasi.

Bolehkah saya menggunakan ChatGPT tanpa nombor telefon?

ChatGPT menggunakan proses verifikasi dua langkah, yang memerlukan nombor telefon yang sah dan alamat emel.

Artikel Berkaitan

Lihat Lebih >>
 • Mengapa ChatGPT Merupakan Masa Depan Chatbot

  Cari tahu mengapa ChatGPT adalah masa depan chatbot, manfaatnya, dan dampak potensialnya terhadap industri chatbot. Pelajari tentang kemajuan teknologi chatbot.

 • Apa yang Perlu Ditanya kepada Chat GPT

  Cari tahu sepuluh hal terbaik yang bisa ditanyakan ke ChatGPT agar percakapan menjadi lebih menarik. Pelajari cara menulis permintaan ChatGPT yang baik dan manfaatkan layanan obrolan AI ini semaksimal mungkin.

 • Pengenalan Aplikasi Chat GPT

  Ingin tahu lebih banyak mengenai aplikasi ChatGPT? Terus membaca untuk mempelajari tentang fiturnya, ketersediaannya, dan cara menggunakannya pada berbagai perangkat.