6 Cara Pakar SEO Menggunakan ChatGPT Saat Ini

gambar5.png

Awaslah, Google. Ada pemain baru dalam arena enjin carian.

Tentu, kamu pernah mendengar ini sebelumnya, tetapi kali ini sungguh serius.

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) ialah model pembelajaran besar yang memberi tumpuan kepada bahasa.

Dengan menggunakan kecerdasan buatan (AI) dan jumlah data yang besar, ia boleh berinteraksi dengan pengguna secara percakapan, menjawab soalan lanjutan, mengakui kesilapan, menolak permintaan yang tidak sesuai, dan juga menantang premis yang salah.

Walaupun chatbot yang dibangunkan oleh OpenAI ini bukan pesaing langsung bagi Google, ia mengubah cara carian dilakukan. Dan ini akan mengubah bentuk optimasi enjin carian secara dramatik.

Dalam artikel ini, kita akan melihat teknologi ini dan membincangkan cara-cara inovatif yang dilakukan oleh para pakar optimasi enjin carian berfikiran maju untuk menggunakan teknologi ini dalam menjalankan tugas mereka.

Apa Yang Boleh Anda Lakukan Dengan ChatGPT?

Kita baru bermula untuk mengguna potensi pembelajaran mesin dan kecerdasan buatan dalam SEO dan pemasaran.

ChatGPT mampu mengambil bahagian dalam perbincangan dan menjawab soalan dengan cara yang sangat hampir kepada manusia.

Ini dapat menulis esei, cerita rekaan, puisi, dan iklan – yang cukup membuat penulis profesional seperti saya agak bimbang.

Ini boleh digunakan untuk membuat kandungan secara tepat dan cukup bahawa Jabatan Pendidikan Bandaraya New York telah melarang penggunaannya kerana bimbang tentang penipuan.

Lebih dari sekadar konten, ChatGPT cukup pintar untuk digunakan dalam menulis deskripsi meta atau memperbaiki kode. Saat ini, menggunakannya untuk pemrograman hampir menjadi proses teknis yang panjang, tetapi ke depannya dipastikan akan menjadi lebih mudah dengan semakin berkembangnya model pembelajaran.

Ia juga boleh digunakan sebagai pembantu carian, memberikan jawapan kepada pertanyaan dalam format yang jelas dan ringkas untuk menghemat masa pengguna daripada melompat-lompat ke halaman web lain untuk mencari jawapan mereka.

Contohnya, jika anda mencari resepi daging wellington, daripada membaca kandungan yang panjang mengenai kisah nenek moyang bloggers membuat hidangan ini untuk Winston Churchill dan menyusuri belasan laman blog yang berbeza, ChatGPT memberikan anda senarai ramuan dan langkah-langkah penyediaan yang diperlukan.

gambar6.png

Sebagai seorang profesional SEO, ini mungkin terdengar sedikit menakutkan.

Tetapi merangkul teknologi AI daripada mengkhawatirkannya mungkin satu langkah yang baik.

Terdapat banyak cara yang dapat anda gunakan untuk menyelaraskan kerja anda dan menjadikan tugas berulang atau berulang kali lebih efisien.

Mari kita lihat bagaimana penggiat SEO terkini menggunakan ChatGPT.

Cara-cara Pakar SEO Menggunakan ChatGPT

1. Mencipta Kandungan

Mencipta kandungan boleh menjadi satu kesulitan, terutama jika anda tidak mempunyai penulis yang mahir (dan rendah diri) seperti saya dalam pasukan.

Bolehkah ChatGPT melakukan ini untuk anda? Ya, boleh, tetapi anda sepatutnya elakkan menggunakannya untuk menulis laman web dan catatan blog.

Pada tahun 2022, Pegawai Pendukung Google Search, John Mueller menyatakan dengan pasti bahawa enjin carian menganggap kandungan yang dicipta menggunakan kecerdasan buatan sebagai spam, iaitu suatu kesalahan terhadap garis panduan syarikat.

Pada masa ini, algoritma-algoritma Google boleh mengenal pasti dan menjatuhkan hukuman terhadap kandungan yang dihasilkan oleh AI, walaupun menggunakan algoritma anti-pengesanan.

Anda seharusnya sentiasa menggunakan pengawasan manusia apabila bekerja dengan AI.

Bagaimanapun, sesiapa pun boleh menggunakan ChatGPT dengan selamat untuk mencipta kandungan untuk pos media sosial, pendekatan e-mel, salinan laman pendaratan untuk PPC, atau bahkan salinan iklan. Ia juga boleh menjadi alat pemikiran hebat.

Saya bertanya pada ChatGPT, "Apa itu SEO?"

imej4.png

Sebagai respons, saya menerima tiga perenggan yang ditulis dengan baik memberikan gambaran tentang pilihan enjin carian.

Selagi anda berhati-hati, ChatGPT boleh membantu merapatkan banyak tugas kandungan yang berulang seperti variasi iklan, tetapi anda sentiasa perlu memeriksa kandungan yang dihasilkan dengan teliti, kerana ia mungkin mengandungi ketidak tepatan.

2. Kajian dan Analisis Kata Kunci

Okay, jadi anda tidak bersedia mengambil risiko ditangkap kerana menggunakan ChatGPT untuk membuat kandungan. Ini tidak bermakna anda tidak boleh memanfaatkan kekuatannya sebagai sebahagian daripada strategi kandungan anda.

ChatGPT membuat kajian kata kunci menjadi mudah.

Semua yang perlu anda lakukan adalah membuka chatbot dan taipkan beberapa kata kunci sasaran anda, dan minta yang berkaitan. ChatGPT akan menghasilkan senarai kata kunci yang berkaitan berdasarkan pemahamannya mengenai hasil carian.

Untuk mencuba fungsi ini, saya mencari senarai kata kunci yang berkaitan dengan penyedia perisian perbankan.

Sejurus kemudian, chatbot membentangkan kepada saya senarai kata kunci dan frasa yang mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk dicari melalui penyelidikan kata kunci tradisional.

gambar2.png

Anda juga boleh menggunakannya untuk menentukan persaingan bagi pelbagai kata kunci.

Sebagai contoh tingkat tinggi, saya meminta ia untuk menentukan sama ada "basketball" atau "twine net" lebih mudah untuk diberi peringkat. Kami sudah tahu jawapannya, tetapi ia baik untuk melihat chatbot mempertegas perkara itu.

gambar3.png

3. Pembangunan Strategi Kandungan

Ok, saya mengaku, ini membuat saya terkesima. Saya tidak akan berpikir tentang hal itu jika saya tidak melihat tweet ini dari Joe Speiser:

6/ Gariskan strategi pemasaran kandungan anda

Sebagai contoh,

Saya telah meminta Chatbot untuk strategi kandungan AI SaaS.

Ia agak asas,
Tetapi anda boleh meminta Chat untuk mengembangkan setiap titik sehingga anda mempunyai peta jalan terperinci. pic.twitter.com/QxcvKNHJNK

— Joe Speiser ⚡️ (@jspeiser) January 2, 2023

Ya betul. Anda boleh meminta ChatGPT membuat garis panduan strategi pemasaran kandungan untuk anda.

Walaupun ia tidak menawarkan perancangan terperinci (walaupun anda mungkin dapat meminta itu), ia memberikan set taktik secara umum untuk kandungan yang berkaitan dengan bidang tertentu.

Salah satu perkara yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan strategi kandungan yang dicipta oleh chatbot adalah kebimbangan bahawa pesaing terdekat anda mungkin melakukan perkara yang sama. Dengan itu, anda semua akan mencipta catatan blog yang hampir serupa mengenai "manfaat AI," "bagaimana AI SaaS dapat meningkatkan kecekapan," dan sebagainya.

4. Pemahaman Yang Lebih Baik Tentang Tujuan Pencarian

Bagi saya, ini adalah potensi berkaitan SEO yang paling menarik yang ditawarkan oleh ChatGPT - kemampuannya untuk menyelidiki lebih mendalam ke dalam permintaan pencarian dan melihat melampaui kata-kata untuk tujuan dari pencarian tersebut.

Ya, Google cuba melakukan ini, dan ya, ia telah mengalami peningkatan drastik sejak pengembangan enjin carian - tetapi untuk mengutip tweet oleh Keiran Flanagan, "Google mengambil pertanyaan anda dan cuba menjawabnya. ChatGPT mengambil pertanyaan anda dan seringkali meningkatkannya."

4/ Nilai-Tambah:

Dalam beberapa contoh, ChatGPT memberikan tip tambahan yang belum terpikirkan oleh pencari

Google mengambil pertanyaan Anda dan mencoba menjawabnya

ChatGPT mengambil pertanyaan Anda dan seringkali memperbaikinya

Contoh bagus dari studi hebat yang dilakukan oleh @HelloSurgeAI pic.twitter.com/ZeDJGWP2VR

Kieran Flanagan 🤘 (@searchbrat) 3 Januari 2023

Sementara versi beta chatbot ini belum tersambung ke internet, kemampuan pembelajaran ChatGPT akan memungkinkannya mengembangkan pemahaman yang jauh lebih besar akan apa yang dicari setiap pencarian, bahkan kadang-kadang memberikan informasi yang tidak diketahui oleh pencari.

Sebagai seorang pakar SEO, anda tidak perlu diberitahu bahawa dengan membentuk kandungan anda untuk menjawab soalan dengan lebih baik, anda akan meningkatkan kedudukan. ChatGPT boleh membantu anda melakukan itu.

5. Menghasilkan Tajuk SEO yang Baik

Tanyakan kepada mana-mana penulis dan mereka akan memberitahu anda bahawa judul adalah salah satu perkara yang paling sukar untuk ditulis, terutamanya untuk tujuan SEO. Terlalu kerap, ia berakhir sebagai perkara yang membosankan seperti "Bagaimana Membina Pautan Balik" atau sesuatu yang membosankan yang setaraf dengannya.

Untuk menambah bumbu dalam hal ini, saya meminta ChatGPT memberikan saya daftar judul untuk halaman backlinking, dan ia memberikan sepuluh opsi yang semuanya lebih menarik daripada garis “cara melakukan” saya.

gambar1.png

6. Menyusun dan Mengurus Laporan Analitik

Bagi kebanyakan pemasar, laporan dan jadual kertassan menjadi perkara yang menyusahkan hidup profesional mereka. Namun syarikat-syarikat mahu data sebagai bukti bahawa usaha anda memberikan perbezaan. Di sinilah ChatGPT boleh menjadi perubahan permainan yang sebenar.

Selain itu, fungsi ini dapat membantu anda mengenal pasti peluang pengurutan baru yang sebaliknya anda mungkin terlepas.

Anggaplah anda ingin mengarang ungkapan beraturan untuk laporan analitik, tetapi anda tidak mempunyai latar belakang dalam pemrograman yang kuat. Contohnya, mungkin anda ingin menyaring laporan dengan menggunakan kata-kata tertentu untuk mengenal pasti peluang untuk memperluaskan FAQ atau cara-cara.

ChatGPT membolehkan sesiapa sahaja dengan pengetahuan asas tentang bagaimana ungkapan berfungsi menggunakan chatbot untuk menghasilkan senarai secara automatik.

Begitu juga, jika anda sering mengalami masalah dengan Excel atau Google Sheets (dan siapa yang tidak?), ChatGPT dapat menghilangkan sebagian besar sakit kepala dari menulis rumus dan memparsing data.

Saya baru mula melibatkan bagaimana Kecerdasan Buatan (AI) dapat membantu anda dalam proses-proses ini, tetapi jika anda ingin lagi maklumat, pakar IT Search Engine Journal Vahan Petrosyan mempunyai artikel yang sangat bagus yang membincangkan topik ini dengan lebih mendalam.

AI Membuka Dunia Baru Yang Berani Untuk SEO

ChatGPT adalah alat yang sangat mengesankan. Dan mudah untuk terbawa dalam kegembiraan dari apa yang ditawarkan dan mungkin dilakukan di masa depan, terutama untuk SEO.

Hanya dengan fungsionalitas kecil yang dibahas di atas, hal ini berpotensi untuk menghemat ratusan jam kerja setiap tahunnya.

Walau bagaimanapun, ia tidak terlepas daripada kekurangannya. Untuk satu perkara, seperti yang beroperasi ketika ini, ia mengambil data paling lewat tahun 2021, bermakna ia tidak dapat memberikan sebarang maklumat mengenai peristiwa semasa.

Mungkin selamat untuk mengandaikan bahawa versi chatbot yang lebih baru akan memperbetulkan isu ini, tetapi kita masih tidak tahu berapa lama masa yang diambil oleh AI untuk mempelajari peristiwa-peristiwa baru dan berkaitan dengan topik-topik lain.

Selain itu, ia tidak 100% tepat dan tidak memihak. Bergantung pada inputannya, ia dapat menerima dan mengulangi informasi yang salah, sementara dataset awal yang digunakan mungkin tidak bebas dari bias dataset.

Akhirnya, menjadi seseorang yang besar menggemari filem Terminator, selalu terdapat kebimbangan ChatGPT menjadi sedar kendiri dan menundukkan manusia. Untuk memastikan keselamatan, saya menghadapinya secara langsung.

Ia "berfikir" untuk satu masa yang mencurigakan sebelum memberikan jawapan yang kurang meyakinkan ini:

gambar7.png

Keputusan Akhir

ChatGPT sangat keren, dan semua tanda menunjukkan bahwa ia hanya akan menjadi lebih baik.

Ia menunjukkan potensi untuk membuat pengoptimuman enjin carian lebih cepat dan efisyen.

Kita mesti berusaha gigih untuk memastikan ia tidak disambungkan ke arsena nuklear.

Hanya bergurau… agaknya.

Artikel Berkaitan

Lihat Lebih >>