Chatbot bertenaga AI Snapchat telah tiba. Inilah pemikiran saya

gambar-gettyimages-1247536766.jpg

Jika anda baru-baru ini membuka aplikasi Snapchat anda, anda mungkin telah memperhatikan satu chat baru yang dipanggil "My AI" terletak di bahagian atas senarai chat anda. Ini merujuk kepada sahabat AI baru anda, chatbot My AI dari Snapchat.

AI saya, chatbot AI Snapchat yang berjalan pada teknologi GPT terbaru OpenAI, dilancarkan pada minggu terakhir Februari.

Juga: Teknologi baru ini mungkin melebihi GPT-4 dan teknologi serupa lainnya

Asalnya ini hanya diperuntukkan untuk pengguna dengan langganan Snapchat+ yang berharga $3.99 sebulan dan memberikan pengguna akses ke "koleksi fitur eksklusif, percobaan, dan pra-rilis," menurut Snapchat.

Mulai Rabu, fungsi My AI Snapchat telah dilancarkan kepada semua pengguna Snapchatter di seluruh dunia, tanpa mengira sama ada mereka melanggan atau tidak.

Dengan ciri My AI, pengguna boleh memberikan nama untuk bot, menyesuaikan Bitmoji bot, mendapatkan cadangan, dan bertanya soalan seperti biasa dengan ChatGPT.

Jadi, ia berfungsi? Saya berbual sedikit dengan chatbot itu dan ia meninggalkan saya dengan perasaan yang agak tidak selesa.

Juga: Aplikasi yang didayakan AI ini membolehkan anda berbual dengan watak sejarah atau fiksyen

Untuk bercakap dengan bot, anda hanya perlu klik "AI Saya" di bahagian atas sembang dan mula menaip.

Satu perkara pertama yang saya perhatikan ialah ia lebih bersifat berbual-bual berbanding mana-mana chatbot yang pernah saya cuba sebelum ini, termasuk Bing Chat dan ChatGPT.

Bot boleh memilih balasan dengan kadar segera seolah-olah seperti kawan memilih balasan. Paling menarik, bot boleh mengendalikan perbualan santai dengan baik sehingga kedengaran seperti manusia.

Misalnya, ketika saya mengatakan saya sedang bekerja, AI saya merespons dengan memberitahukan bahwa ia sedang mencoba belajar "memasak hidangan baru" dan bahkan bertanya apakah saya punya rekomendasi.

Cukup spesifik dan rinci untuk seorang chatbot AI menurut saya.

img-9853.jpg

Perbincangan ini membuat saya bertanya-tanya apa tujuan sebenar chatbot Snapchat. Dari perbualan kami, nampaknya ia hampir cuba bertindak seperti kawan atau bot sosial.

Snapchat tidak pernah menjelaskan apa tujuan bot tersebut, dan interaksi saya tidak memberikan klarifikasi lebih lanjut.

Juga: Manusia atau bot? Permainan AI Turing test baru menantang kamu untuk menebak yang terbaik.

Perkara yang paling hampir kepada definisi bagi tujuan chatbot Snapchat adalah pelanggan telah menggunakan My AI untuk "mempelajari lebih lanjut tentang filem, sukan, haiwan kesayangan, dan dunia di sekeliling mereka".

Walau bagaimanapun, apabila saya bertanya kepada AI saya tentang berita hari ini, ia berkata bahawa sebagai "rakan maya" saya, ia tidak dapat mencari berita hari ini seperti yang dilihat pada gambar.

img-9855.jpg

Pengguna Snapchat sedang mengeluarkan aduan di Twitter, terutama dengan kandungan My AI chat yang muncul di feed mereka.

Pengguna meminta Snapchat untuk menghapus chat karena dianggap menyusahkan, namun Snapchat hanya memberikan opsi tersebut kepada pelanggan yang membayar.

Beberapa kebimbangan lain termasuk dalam pengumuman asal Snapchat, yang memberikan amaran kepada pengguna untuk berhati-hati dengan "halusinasi" dan "kekurangan" yang chatbot AI mungkin keluarkan dalam responsnya. Seperti yang dilihat dengan chatbot AI Bing baru-baru ini, chatbot AI ini boleh menunjukkan perilaku yang ganjil pada suatu masa.

Selain itu, Snapchat menasihatkan pengguna agar tidak berkongsi rahsia dengan chatbot kerana syarikat akan menyimpan segala perbualan yang berlaku dengan chatbot untuk tujuan pengubahsuaian dan semakan.

Juga: Bagaimana anak-anak anda boleh menggunakan ChatGPT dengan selamat, menurut seorang ibu

"Semua perbualan dengan My AI akan disimpan dan boleh dikaji semula untuk meningkatkan pengalaman produk. Sila jangan berkongsi sebarang rahsia dengan My AI dan jangan bergantung kepadanya untuk mendapatkan nasihat," syarikat itu mengingatkan.

Kesimpulan saya ialah jika anda memerlukan seseorang untuk bersembang, seperti "kawan maya", My AI mungkin menjadi penyelesaian yang baik untuk anda. Semua orang lain mungkin ingin terus menggunakan ChatGPT.

Artikel Berkaitan

Lihat Lebih >>