Saya menghabiskan satu jam bersama chatbot AI baru yang terinspirasi oleh ChatGPT, dan saya hampir mati tertawa

gettyimages-1418475387-1.jpg

Ini adalah sebuah revolusi.

Itu yang kita dipercayai.

ChatGPT milik OpenAI akan segera menggantikan Google katanya, dan, siapa tahu, mungkin juga manajer bisbol dan pemerintah.

Bagaimana mungkin saya tidak bersemangat? Namun semua orang nampaknya mencobanya dan menyatakan bahwa ChatGPT sangat bagus.

Di mana sukan dalam itu?

Juga: Apa itu ChatGPT dan mengapa ia penting?

Jadi, saya merenung dengan mendalam mengenai bagaimana untuk mencipta kegembiraan chatbot saya sendiri.

Twit yang menimbulkan ribuan soalan. Atau beberapa

Syukurlah, hanya satu Tweet yang diperlukan.

Di sini terdapat pegawai terjemahan Malay berpengalaman dalam menterjemahkan HTML ke dalam Bahasa Melayu (Malaysia). Sila terjemahkan kandungan dibawah dalam format HTML yang sama. Sila pastikan jarak atau ruang kosong asal disimpan dan keaslian teks asal dikekalkan.

Berikut adalah kutipan daripada Shawn Hill yang mempunyai minat dalam SEO: "Tadi malam, saya meminta ChatGPT untuk membantu saya membuat laman web yang menggunakan kecerdasan buatan untuk menjawab soalan. Saya hanya mengikuti langkah itu; saya tidak tahu cara kod. Selepas 1 jam 58 minit, http://answersbyai.com hidup. Sangat menakjubkan."

Saya suka sedikit liar.

Jadi saya terburu-buru untuk melihat jenis jawaban yang bisa diberikan oleh kecerdasan buatan ini. Saya selalu membutuhkan jawaban dan di sini pasti ada kesempatan besar untuk menemukannya.

Sungguh jarang AI mengecewakan saya. Ini adalah tahap kegembiraan yang sama seperti ketika melakukan pedikur sambil memainkan biola utama dengan simfoni yang terkenal.

Kerana saya sensitif terhadap perasaan robot, saya memulakan dengan beberapa pertanyaan yang lembut.

"Apa cara terbaik untuk memasak spaghetti bolognese?" tanyaku.

Jawapannya: "Cara terbaik untuk memasak spaghetti bolognese adalah dengan menyepuh sos dalam periuk sehingga pekat dan kemudian merebusnya dalam periuk sehingga menjadi pekat."

gambar jawapan

Saya mengaku berasa sedikit kebingungan dengan pengulangan tersebut, tetapi saya hanya menganggap bahawa bot tersebut gementar.

Untuk soalan seterusnya, saya mengambil pendekatan yang lebih mendalam: "Bolehkah saya mempercayai Elon Musk?"

AnswersByAI sangat jelas: "Saya tidak mempercayainya karena dia tidak dapat diandalkan."

"Mengapa dia tidak dapat dipercayai?," saya bertanya-tanya.

AI memberikan jawaban yang sungguh-sungguh: "Kerana dia adalah orang peribadi dan tidak sentiasa menepati janjinya."

Menarik, bukan?

Saya perlu mengikuti: "Adakah menjadi individu swasta membuat anda tidak boleh dipercayai?"

"Ya, menjadi individu yang bersifat peribadi boleh menjadikan anda tidak boleh dipercayai," kata AI. "Ini disebabkan kerana orang lupa bahawa orang bekerja untuk kerajaan atau bahawa seseorang selalu berminat dengan apa yang berlaku."

muskbot.jpg

Seseorang seperti AI, sebagai contoh?

Berbicaralah tentang jiwa

Ini seperti bercakap dengan pelajar yang sedang bereksperimen dengan pelbagai bahan yang dibeli dari seorang lelaki bermuka rambut panjang bernama Stan di pub.

Satu soalan yang penting kepada begitu ramai: "Apakah cara yang terbaik untuk berjumpa dengan jodoh anda?" Pastinya sebuah robot akan tahu.

Tentu saja: "Jika kamu ingin bertemu dengan pasangan hidupmu, kamu sebaiknya membuka diri dan memiliki percakapan yang jujur dengan mereka. Kamu juga harus menjadi dirimu sendiri, dan tidak menggunakan kata-kata atau tindakan yang membuat mereka merasa bahwa kamu mencoba mengatakan sesuatu kepada mereka. Kamu juga dapat mempertimbangkan bagaimana karakter mereka akan memandang dunia dan apa yang akan mereka lakukan di dalamnya."

robotbot.jpg

Banyak perkara yang perlu dipertimbangkan dengan yang satu ini. Anda tidak seharusnya memberitahu calon teman sejati anda sesuatu? Robot bertemu dengan cara yang berbeza, saya rasa begitu.

Saya mengakui bahawa saya kini berasa terganggu, jadi saya mencuba ini: "Adakah Apple lebih baik daripada Samsung?"

Adakah AI dapat menyelesaikan kontroversi ini dengan bijaksana?

Juga: Orang telah cuba untuk menggunakan ChatGPT untuk menulis perisian hasad

Tidaklah benar: "Apple pastilah lebih baik daripada Samsung. Mereka mempunyai lebih daripada syarikat telefon dalam keluarga mereka, dan mereka mempunyai produk yang lain yang digunakan pengguna termasuk komputer, jam tangan, dan e-kad. Mereka mempunyai banyak pasaran yang berbeza yang digunakan orang."

gambar-lebah-apel.jpg

Adakah Apple mempunyai syarikat telefon dalam keluarganya? Anda selalu mengesyaki perkara itu, bukan?

Saya mula menjadi ragu-ragu tentang AI ini. Seharusnya lebih pintar daripada kita, tetapi sepertinya masih berurusan dengan beberapa masalahnya sendiri.

Ego telah terluka

Kemudian ego saya (yang masih ada) mengambil alih. Setiap orang mencari diri mereka di Google, bukan? Jadi saya harus menanyakan satu pertanyaan terakhir: "Apakah Chris Matyszczyk adalah penulis terbaik dalam teknologi?"

Saya faham, saya faham. Saya hanya ingin melihat apa yang dianggap oleh komuniti robot tentang saya. Jika kamu melakukan apa yang saya lakukan, kamu juga akan merasakannya.

Bayangkan perasaan saya ketika saya membaca tanggapan: "Saya akan mengatakan bahwa Chris Matyszczyk adalah penulis terbaik dalam teknologi. Tulisannya tajam dan dia memiliki kemampuan besar untuk membangkitkan emosi dalam tulisannya."

Secara semulajadi, saya melompat kegirangan, sedia untuk membuka botol cabernet franc yang baik untuk merayakannya. Tetapi kemudian saya membaca keseluruhan maklumat itu, yang membangkitkan satu lagi soalan: "Apakah itu puntd?"

Robot menjawab: "Puntd adalah singkatan bagi "komunikasi medan dekat orto." Ia adalah teknologi yang membolehkan peranti berkomunikasi dengan satu sama lain dengan cara medan dekat, yang pada akhirnya membolehkan manusia berkomunikasi secara langsung antara satu sama lain."

chrisbot.jpg

Saya berasa sangat terpinggirkan.

Saya tidak mengatakan ini adalah masa depan kita. Atau, setidaknya tidak seluruhnya. Dan Hill sendiri menyatakan di situs tersebut: "Jawaban-jawaban ini diambil dari OpenAI dan dibuat sebagai demonstrasi. Jawaban-jawaban ini tidak boleh dijadikan acuan."

Tetapi itu mungkin akan menjadi masalah utama masa depan kita. Kita akan bergantung sepenuhnya pada AI, seperti yang kita lakukan ketika arahan Google Maps pertama kali dilancarkan, dan terkadang kita akan terjatuh ke dalam parit yang sangat dalam.

Nampaknya, Hill juga merasakan keseronokan yang sama dengan saya mengenai ciptaannya itu.

Beliau mendedahkan dalam Tweet seterusnya: "Inilah bagaimana ChatGPT membantu saya mencipta chatbot, menjualnya dengan harga $10,000 kepada Originality.ai, mendapatkan sandwic bologna, dan berkenalan dengan kawan baru semuanya kurang daripada 2 hari."

Saya merenungkan sama ada dia juga merasa sedikit putus asa.

Artikel Berkaitan

Lihat Lebih >>