Apa itu Auto-GPT? Semua yang perlu diketahui tentang alat AI kuat berikutnya

gambar-gettyimages-1395344868.jpg

Kecerdasan buatan telah menjadi banyak perbincangan karena kemampuan canggih model AI generatif seperti ChatGPT. Kekhawatiran tentang bahaya model AI dan risiko pengembangan yang lebih canggih telah timbul dengan negara-negara yang mempertimbangkan kebijakan terhadapnya bahkan melarangnya.

Juga: versi ChatGPT akan datang boleh menggantikan majoriti kerja yang dilakukan oleh manusia saat ini

Kini, satu lagi aplikasi AI yang lebih hebat telah masuk ke dalam arena - Auto-GPT.

Kemampuan otonom yang menjanjikan dari aplikasi ini mungkin menjadi pandangan pertama kita tentang kecerdasan buatan umum (AGI), jenis kecerdasan buatan yang dapat melakukan tugas intelektual pada tingkat manusia.

Sejak dilancarkan pada 30 Mac 2023, orang telah terpesona dengannya, menjadikannya salah satu topik paling hangat di Twitter untuk beberapa hari berturut-turut.

Wah, #AutoGPT sedang trend #1 di Twitter!

Juga merangkul puncak minggu ini dalam GitHub trending, di mana kita baru mencapai 30k bintang!

Sangat hebat untuk melihat betapa terinspirasinya semua orang, saya sangat bersemangat untuk masa depan umat manusia.

Sesuatu yang besar akan datang.

Apa itu Auto-GPT?

Auto-GPT ialah aplikasi Python sumber terbuka eksperimental yang menggunakan GPT-4 untuk bertindak secara autonom. Ini bermaksud Auto-GPT dapat menjalankan tugas dengan sedikit campur tangan manusia, dan dapat mempromp diri sendiri.

Juga:Cara untuk menulis isyarat ChatGPT yang lebih baik (dan ini juga berlaku untuk sebagian besar AI teks berbasis lainnya)

Contohnya, anda boleh memberitahu Auto-GPT apa yang menjadi matlamat akhir dan aplikasi akan menghasilkan setiap bunyi isyarat yang perlu untuk menyelesaikan tugas tersebut.

Siapakah yang membuat Auto-GPT?

Auto-GPT telah diposkan di GitHub pada 30 Mac 2023 oleh pembangun Significant Gravitas. Walau bagaimanapun, aplikasi ini digerakkan oleh GPT-4 yang merupakan model AI yang terkini dan paling canggih dari OpenAI.

Apa yang dapat dilakukan Auto-GPT?

Menurut kiriman Github, Auto-GPT memiliki akses internet, manajemen memori jangka panjang dan pendek, GPT-4 untuk generasi teks serta penyimpanan dan ringkasan file dengan GPT-3.5.

Anda boleh bertanya apa-apa yang anda ingin tahu dari ChatGPT, seperti menyahdebug kod dan menulis e-mel, dan anda juga dapat bertanya kepada Auto-GPT untuk menyelesaikan tugas-tugas yang lebih canggih dengan sedikit prompt, seperti yang ditunjukkan oleh contoh demo di bawah ini.

Juga: Bagaimana menggunakan ChatGPT untuk merangkum konten

Contoh demo Github memaparkan dorongan matlamat seperti "Meningkatkan nilai bersih, berkembang dalam akaun Twitter, Membangun dan menguruskan pelbagai perniagaan."

Hadiah terhad yang disenaraikan di Github memperingatkan bahawa hasil Auto-GPT, "Tidak dapat berfungsi dengan baik dalam situasi perniagaan dunia sebenar yang kompleks." Walau bagaimanapun, hasil yang dikongsi oleh pengguna menunjukkan Auto-GPT boleh memberikan hasil yang sangat mengagumkan (dan membantu).

Di Twitter, pengguna berkongsi bagaimana mereka menggunakan Auto-GPT termasuk menggunakannya untuk mencipta aplikasi, menjana syarikat baharu, menangani topik kompleks seperti masa depan penjagaan kesihatan dan perubatan, dan malah mengintai diri mereka sendiri di internet.

Hanya ketika saya berpikir AI tidak bisa menjadi lebih mengesankan, AutoGPT dan Agen AI membawa pengalaman tak terlupakan 

Di sini, ejen AI menjalankan penyelidikan produk dan membuat ringkasan tentang kepadatan teratas headphone.

Ini gila! Dan bahagian yang paling gila ialah ia didayakan oleh GPT-4. 

Jika anda fikir #ChatGPT menakutkan, tunggu sehingga anda mendengar tentang #AutoGPT!

AutoGPT mungkin adalah langkah besar seterusnya ke arah #AGI yang boleh mengubah cara kita bekerja lebih daripada ChatGPT seorang diri.

AutoGPT adalah fenomena baru yang merusak - Ia boleh menerapkan pemikiran #ChatGPT ke isu-isu yang lebih luas dan rumit yang memerlukan perancangan & langkah-langkah berganda.

Masih awal tapi sangat mengesankan dengan banyak aplikasi kesehatan dan biomedis.

Saya meminta AutoGPT untuk mengikuti saya di internet.

Ini sangat liar dan boleh menjadi langkah besar seterusnya dalam AI. ChatGPT tidak dapat melakukan ini.

Bagaimana Anda bisa mengakses Auto-GPT?

Jadi sekarang bahwa Anda tahu betapa canggihnya itu, dan semua hal ekstra luar biasa yang dapat dilakukannya, Anda mungkin ingin tahu bagaimana mengaksesnya. Sayangnya, jawabannya tidak sesederhana yang Anda kira.

Juga:Cara menggunakan ChatGPT: Apa yang perlu anda ketahui sekarang

Berbeza dengan ChatGPT yang terdapat dalam pelayar yang mudah dilawati, anda perlu memuat turun perisian tertentu dan mengenali Python untuk mengaksesnya.

Keperluan asas termasuklah Python 3.8, kunci API OpenAI, kunci API PINECONE dan kunci ElevenLabs (jika anda ingin ia bercakap). Selepas memasang dan memperoleh semuanya, anda sudah bersedia untuk pemasangan sebenar dan boleh mengikuti arahan terperinci di dalam pos.

Mengapa Auto-GPT menjadi trend?

Auto-GPT sedang menjadi trend kerana orang tertarik dengan apa yang ia boleh lakukan dan apa yang mungkin ditawarkannya pada masa depan. Kemampuan Auto-GPT untuk mencapai matlamat melalui akalnya sendiri menjadikannya sekaliber dengan apa yang dilakukan oleh manusia dalam memproses maklumat.

Juga: AI boleh mengautomatkan 25% daripada segala jenis pekerjaan. Berikut adalah pekerjaan yang paling (dan paling sedikit) berisiko

Oleh itu, orang mengatakan Auto-GPT adalah gambaran sebenar pertama AI Umum. AI yang dapat berfungsi dengan baik dengan sedikit penyeliaan manusia boleh mengubah kerja seperti yang kita tahu sekarang, menggantikan banyak peranan yang dilakukan oleh manusia.

Apa perbezaan antara AI dan AGI?

Dengan mudahnya diterangkan, kecerdasan buatan (AI) ialah istilah umum yang merujuk kepada sistem komputer yang mampu menjalankan tugas yang memerlukan kecerdasan manusia. Walau bagaimanapun, Kecerdasan Buatan Umum (AGI) merujuk kepada AI yang dapat menjalankan tugas menggunakan proses sendiri, penalaran dan akal budi, seperti manusia.

ChatGPT atau Auto-GPT: Yang mana lebih baik?

Walaupun ChatGPT adalah chatbot yang sangat cekap, ia masih hanyalah sebuah chatbot. Sebagai chatbot, ia terhad dalam memberikan respons hanya untuk apa yang diminta melalui prompt secara langsung. Oleh itu, ia boleh mencapai perkara yang menakjubkan, hanya melalui arahan daripada manusia.

Juga: Adakah anda suka bertanya soalan kepada ChatGPT? Anda boleh dibayar (banyak) untuk itu

Kemampuan Auto-GPT jauh melampaui itu karena Anda dapat memintanya menyelesaikan tugas yang tidak Anda ketahui apa-apa dan hanya menontonnya melakukan semua pekerjaan untuk Anda. Misalnya, pengguna ini menyaksikan Auto-GPT bekerja pada pembuatan aplikasi tanpa harus mengangkat jari.

autogpt mencuba untuk membuat aplikasi bagi saya, mengenali bahawa saya tidak mempunyai Node, mencari cara untuk memasang Node di Google, menemui artikel stackoverflow dengan pautan, memuat turun, mengekstrak, dan kemudian menjalankan peladen untuk saya.

Walau bagaimanapun, mengakses Auto-GPT lebih mencabar daripada mengakses ChatGPT. Oleh itu walaupun Auto-GPT lebih cekap, jika anda mempunyai keperluan yang lebih mudah yang dapat dipenuhi oleh ChatGPT dan tidak mahu diganggu dengan proses pemasangan, ChatGPT mungkin menjadi pilihan yang lebih baik untuk anda.

Artikel Berkaitan

Lihat Lebih >>