Bagaimana menggunakan ChatGPT untuk menulis esei

gambar4.jpg

Kemampuan canggih ChatGPT menciptakan permintaan yang besar, dengan alat AI memiliki lebih dari 100 juta pengguna dalam waktu dua bulan setelah diluncurkan. Salah satu fitur unggulan terbesarnya adalah kemampuannya untuk menulis segala jenis teks dalam hitungan detik, termasuk lagu, puisi, cerita pengantar tidur, dan esai.

Berlawanan dengan pendapat popular, ChatGPT dapat melakukan lebih dari hanya menulis esai untuk Anda (yang akan dianggap sebagai plagiarisme). Yang lebih berguna adalah bagaimana ChatGPT dapat membantu memandu proses penulisan Anda. Kami akan menunjukkan bagaimana menggunakan ChatGPT untuk menulis dan membantu, serta beberapa tips menulis lain yang berguna, di bawah ini.

Bagaimana ChatGPT boleh membantu anda menulis esei

Jika anda mencari cara untuk menggunakan ChatGPT sebagai sokongan untuk penulisan anda, berikut adalah lima cara yang berbeza untuk dijelajahi.

Sebelum anda bermula, perlu diingat bahawa jika anda mempunyai akses ke Bing Chat, atau Google Bard, anda boleh menggunakan tip-tip yang sama di bawah pada kedua-dua chatbot AI tersebut. Oleh kerana Bing Chat dan Google Bard disambungkan dengan internet, keduanya boleh menyertakan sumber-sumber acara semasa dan konteks.

Jika memilih antara kedua chatbot tersebut untuk menulis esai, kami sarankan menggunakan Bing Chat.

1. Gunakan ChatGPT untuk menghasilkan ide esai

Sebelum anda boleh mula menulis esei, anda perlu menghasilkan idea yang lengkap. Apabila profesor memberikan tugasan menulis esei, mereka biasanya memberi pelajar satu topik yang memberikan ruang untuk pendedahan dan analisis diri. Karenanya, pelajar mempunyai tugas untuk mencari sudut pendekatan bagi menulis esei mereka sendiri.

Jika anda telah menulis esei baru-baru ini, anda tahu langkah ini sering menjadi bahagian yang paling sukar -- dan inilah di mana ChatGPT boleh membantu.

Semua yang perlu anda lakukan adalah memasukkan topik tugasan, sertakan sebanyak mungkin butiran yang anda inginkan - seperti apa yang anda fikirkan untuk diliputi - dan biarkan ChatGPT melakukan yang lain. Sebagai contoh, berdasarkan soalan tugasan yang saya terima semasa di koleji, saya bertanya:

Bolehkah awak membantu saya mencari idea topik untuk tugasan ini, "Anda akan menulis kertas penyelidikan atau kajian kes mengenai topik kepimpinan pilihan anda." Saya ingin termasuk Grid Kepimpinan Pengurusan Blake dan Mouton dan mungkin seorang tokoh bersejarah.

Hanya dalam beberapa saat, chatbot menghasilkan respons yang memberikan saya judul esei, pilihan tokoh sejarah yang bisa saya fokuskan dalam artikel saya, dan wawasan tentang informasi apa yang bisa saya masukkan dalam kertas kerja saya, dengan contoh kajian kes yang spesifik yang bisa saya gunakan.

gambar2.jpg

2. Gunakan chatbot untuk membuat kerangka isi

Setelah anda mempunyai topik yang kukuh, masanya untuk mula berfikir secara kreatif tentang apa yang sebenarnya ingin anda masukkan dalam esei tersebut. Untuk memudahkan proses penulisan, saya selalu mencipta kerangka, termasuk semua titik berbeza yang ingin saya sentuh dalam esei saya. Namun, proses penulisan kerangka biasanya membosankan.

Dengan ChatGPT, yang perlu Anda lakukan adalah memintanya menulis untuk Anda.

Juga:5 cara untuk menggunakan chatbot bagi memudahkan hidup anda

Menggunakan topik yang dibantu ChatGPT ciptakan di langkah satu, saya meminta chatbot untuk menuliskan kerangka tulisan dengan mengatakan:

Bolehkah anda mencipta garis panduan untuk satu kertas, "Mengkaji Gaya Kepimpinan Winston Churchill Melalui Grid Kepemimpinan Pengurusan Blake dan Mouton"?

Selepas beberapa saat, chatbot mengeluarkan garis panduan keseluruhan yang terbahagi kepada tujuh bahagian yang berbeza, dengan tiga titik berbeza di bawah setiap bahagian.

Juga: Pencipta seni AI terbaik untuk dicuba

Garis panduan ini adalah sangat terperinci dan boleh diringkaskan untuk esei yang lebih pendek, atau diperluaskan untuk kertas yang lebih panjang. Jika anda tidak suka sesuatu atau ingin menyesuaikannya lagi, anda boleh melakukannya secara manual atau dengan arahan lebih lanjut kepada ChatGPT.

gambar6.jpg

3. Guna ChatGPT untuk mencari sumber-sumber

Sekarang anda tahu apa yang anda mahu tulis, adalah masa untuk mencari sumber yang terpercaya untuk mendapatkan maklumat anda. Jika anda tidak tahu di mana untuk mula, seperti dengan semua langkah sebelum ini, anda boleh bertanya kepada ChatGPT.

Semua yang perlu anda lakukan adalah meminta ia mencari sumber bagi tajuk esei anda. Sebagai contoh, saya meminta ia untuk mencari berikut:

Bolehkah anda membantu saya mencari sumber-sumber untuk kertas ini, "Meneliti Gaya Kepimpinan Winston Churchill melalui Grid Kepimpinan Pengurusan Blake dan Mouton."

Chatbot telah mengeluarkan tujuh sumber, dengan setiap sumber diberikan satu titik senjata untuk menjelaskan apa itu sumber tersebut dan mengapa ia dapat berguna.

Satu perkara yang perlu anda berhati-hati ketika menggunakan ChatGPT untuk sumber adalah bahawa ia tidak mempunyai akses kepada maklumat selepas 2021, jadi ia tidak dapat mencadangkan sumber yang paling terkini. Walau bagaimanapun, ianya adalah satu permulaan.

gambar3.jpg

4. Gunakan ChatGPT untuk menulis sebuah esai contoh

Perlu diperhatikan bahawa jika anda mengambil teks terus dari chatbot dan menghantarnya, kerja anda boleh dianggap sebagai satu bentuk plagiat, kerana ia bukan hasil kerja anda yang asli. Seperti mana-mana maklumat yang diambil dari sumber lain, teks yang dihasilkan oleh mana-mana AI perlu dikenal pasti dengan jelas dan diberikan kredit dalam kerja anda.

Juga: Guru-guru lebih banyak menggunakan ChatGPT daripada pelajar. Ini caranya

Di kebanyakan institusi pendidikan, hukuman bagi plagiat amatlah berat, bermula dari mendapat markah gagal hingga digugurkan daripada sekolah.

Untuk menghasilkan contoh teks dari ChatGPT, masukkan topik, panjang yang diinginkan dan lihat hasil yang dihasilkannya. Sebagai contoh, Saya menginputkan teks berikut:

Adakah anda mampu menulis esei lima perenggan tentang topik, "Meneliti Gaya Kepimpinan Winston Churchill melalui Grid Kepimpinan Pengurusan Blake dan Mouton."

Dalam beberapa saat, chatbot mengeluarkan dengan tepat apa yang saya minta: Esei padat lima perenggan mengenai topik yang dapat membantu dalam penulisan anda sendiri.

Juga:Apa itu GPT-4? Ini adalah segala yang anda perlu tahu

Pada masa ini adalah berbaloi untuk diingat bagaimana alat seperti ChatGPT berfungsi: Ia menyatukan perkataan dalam bentuk yang mereka fikirkan adalah sahih secara statistik tetapi mereka tidak tahu sama ada apa yang mereka katakan adalah benar atau tepat. Ini bermakna anda mungkin akan menemui fakta yang dihasilkan, butiran yang dicipta atau keanehan-keanehan lain. Ia tidak akan dapat mencipta karya asli kerana ia hanya mengumpulkan segala yang telah terserap sebelum ini. Ia mungkin menjadi titik permulaan yang berguna untuk kerja anda sendiri, tetapi jangan mengharapkan ia menjadi inspirasional atau tepat.

gambar5.jpg

5. Guna ChatGPT untuk bersama-sama mengedit esei anda

Setelah anda menulis esei anda sendiri, anda boleh menggunakan kemampuan penulisan maju ChatGPT untuk mengeditnya untuk anda.

Anda boleh memberitahu chatbot dengan jelas apa yang anda ingin kemaskini. Contohnya, saya menggunakannya untuk mengedit struktur dan tatabahasa esei saya, tetapi pilihan lain termasuk aliran, nada, dan lain-lain

Sekali anda meminta ia mengedit esei anda, ia akan meminta anda menampal teks anda ke dalam chatbot. Setelah anda melakukannya, ia akan menghasilkan esei anda yang telah diperbetulkan. Ini boleh menjadi alat yang paling berguna kerana ia boleh mengedit esei anda dengan lebih teliti daripada alat penyemak korektur dasar, yang boleh merangkumi aspek selain pengejaan.

Anda juga boleh bersama-sama menyunting dengan bot perbualan, meminta untuk melihat pada perenggan atau ayat tertentu dan meminta bot untuk menulis semula atau memperbetulkannya bagi menjadikannya lebih jelas.

gambar1.jpg

Artikel Berkaitan

Lihat Lebih >>