Penyelidik-penyelidik Microsoft menggunakan ChatGPT untuk mengarahkan robot dan drone

robot-hand.jpg

ChatGPT OpenAI bukan sahaja cekap dalam menghasilkan respon teks yang koheren terhadap input bahasa semula jadi, tetapi juga boleh digunakan dalam interaksi manusia-robot dan menggunakan maklum balas pengesan untuk menulis kod untuk tindakan robot.

Microsoft baru-baru ini telah menjalankan kajian untuk "melihat sama ada ChatGPT dapat berfikir di luar teks dan berfikir tentang dunia fizikal untuk membantu tugas robotik." Tujuannya adalah untuk melihat sama ada orang boleh menggunakan ChatGPT untuk memberi arahan kepada robot tanpa belajar bahasa pengaturcaraan atau memahami sistem robotik.

Maklumat lanjut: Pakar-pakar ini berlumba untuk melindungi kecerdasan buatan daripada penjenayah komputer. Masa semakin berkurangan

"Cabaran utama di sini ialah mengajar ChatGPT cara menyelesaikan masalah dengan mempertimbangkan undang-undang fizik, konteks persekitaran operasi, dan bagaimana tindakan fizikal robot boleh mengubah keadaan dunia," kumpulan penyelidik dari Microsoft Autonomous Systems and Robotics Research menunjukkan dalam catatan blog mereka.

Para penyelidik Microsoft menyiasat keupayaan ChatGPT dalam menghasilkan kod, terutama dalam Python, untuk skenario robotik, seperti perancangan sasaran tanpa penembakan dan penghasilan kod, selepas ChatGPT diberikan akses kepada data pengesanan objek dan jarak objek melalui antara muka aplikasi.

ChatGPT mampu menghasilkan kod kerana ia telah dilatih dengan jumlah kod dan teks yang besar. Sistem ini telah terbukti dapat menyelesaikan masalah kod dan membaiki program, dengan kemampuan unik tambahan untuk merespon dialog dan mencari penjelasan. Terdapat juga Codex, model berdasarkan GPT-3 milik OpenAI yang menyokong perkhidmatan pengaturcaraan berpasangan Copilot GitHub, yang lengkapkan kod automatik untuk pembangun dalam pelbagai bahasa.

Juga: Apa itu ChatGPT? Ini adalah segala yang perlu anda ketahui

Dengan kemampuan dialog dan klarifikasi yang dimiliki, Microsoft menguji kemampuan ChatGPT sebagai antarmuka berbasis bahasa antara pengguna non-teknis dan drone. Seperti yang dicatat oleh para peneliti dalam sebuah makalah, sementara GPT-3, LaMDA, dan Codex menunjukkan harapan dalam tugas perencanaan robotik dan pembuatan kode, ChatGPT secara khusus adalah "alat yang lebih serbaguna untuk domain robotika, karena menggabungkan kekuatan model bahasa alami dan generasi kode bersama dengan fleksibilitas dialog."

Para penyelidik menunjukkan dalam catatan blog mereka: "ChatGPT meminta pertanyaan kejelasan apabila arahan pengguna tidak jelas, dan menulis struktur kod yang kompleks untuk dron seperti corak zig-zag untuk memeriksa rak secara visual."

Microsoft menguji ChatGPT untuk menggunakan lengan robotik menggerakkan blok-blok untuk membentuk logo Microsoft. Para penyelidik juga memberikan tugas pada ChatGPT untuk menulis algoritma bagi sebuah drone untuk mencapai suatu titik tanpa mengenai rintangan. Mereka juga menguji apakah ChatGPT bisa memutuskan ke mana sebuah robot harus pergi berdasarkan umpan balik sensor dalam waktu nyata.

Penyelidik di Google Research dan Everyday Robots yang dimiliki Alphabet juga telah bekerja pada cabaran robotik serupa menggunakan model bahasa besar yang dipanggil PaLM, atau Pathways Language Model, yang membantu robot memproses rangsangan dengan kemuncak terbuka dan memberikan respon dengan cara yang munasabah.

Artikel Berkaitan

Lihat Lebih >>