Bagaimana menggunakan ChatGPT sebagai pintasan Siri pada iPhone atau iPad anda

gambar15.jpg

Mahu mengakses ChatGPT pada iPhone atau iPad anda? Anda boleh selalu melayari laman web ChatGPT milik OpenAI di Safari setiap kali anda ingin menggunakannya. Tetapi pilihan yang lebih mudah ialah dengan menubuhkan pintasan Siri yang berfungsi dengan AI tersebut. Dan daripada mencipta pintasan sendiri, terdapat beberapa pintasan khas untuk dimuat turun dan dipasang.

Dalam ujian saya, saya mencuba tiga Siri pintasan ChatGPT yang berbeza - SiriGPT, ChatGPT Siri, dan Siri Pro. Semua berfungsi secara serupa untuk menjadikan ChatGPT bertenaga pada iPhone dan iPad.

Setelah pintasan disetel, Anda dapat memicu dengan beberapa cara yang berbeda. Anda dapat membuka aplikasi Pintasan dan mengetuk ikon untuk pintasan. Anda dapat menambahkan pintasan ke layar utama Anda agar lebih mudah diakses. Selain itu, Anda dapat menjalankan pintasan dengan memberi perintah kepada Siri untuk mengaktifkannya.

1. Dapatkan kunci API

Langkah pertama Anda adalah mendapatkan kunci API yang diperlukan dari Open AI. Kunci-kunci ini digunakan oleh pintasan ChatGPT untuk mengirim permintaan Anda ke layanan ChatGPT dan menerima tanggapan. Proses untuk mendapatkan kunci-kunci tersebut sama tidak peduli pintasan ChatGPT mana yang Anda gunakan.

Di iPhone atau iPad anda, buka Safari dan buka laman platform Open AI. Jika anda belum mempunyai akaun dengan OpenAI, ketik butang untuk Daftar. Tetapi jika punya akaun, ketik butang untuk Log masuk dan daftar masuk dengan akaun anda. Ketik tiga icon hamburger di sudut kanan atas, gulung ke bawah menu Tetapan dan pilih profil anda. Dari menu profil, ketik Lihat kekunci API.

gambar14.jpg

2. Cipta kunci rahsia baru

Pada skrin kunci API, ketik butang Cipta kunci rahsia baharu. Tekan dan tahan kekunci untuk memilih keseluruhan rentetan dan kemudian ketik Salin. Buka sajian dan tampal kunci tersebut. Jika anda merancang untuk mencuba lebih daripada satu jalan pintas ChatGPT, kembali ke halaman platform Open AI, ketik baiki, dan kemudian ketik butang Cipta kunci rahsia baharu untuk menghasilkan kunci yang lain. Ulangi proses salin dan tampal.

gambar3.jpg

Sekarang, mari kita lihat setiap pintasan ChatGPT yang ada.

Cara Menggunakan SiriGPT

1. Dapatkan pintasan

Buka halaman pintas SiriGPT pada peranti anda dan ketuk butang Dapatkan Pintas. Pada skrin pintasan, ketuk butang untuk Tambah Pintas. Pintasan tersebut akan muncul dalam aplikasi Pintasan.

gambar12.jpg

2. Tambahkan kunci API

Kembali ke nota di mana kamu menyalin satu atau lebih kunci API. Pilih dan salin satu set kunci. Kembali ke aplikasi Shortcuts, ketuk ikon tiga titik untuk pintasan SiriGPT. Di dalam kolom teks, hapus frasa TAMBAHKAN KUNCI API DI SINI dan kemudian tempelkan kunci API yang baru saja kamu salin. Ketuk Selesai.

gambar11.jpg

3. Jalankan SiriGPT

Ketik pintasan SiriGPT untuk menjalankannya. Untuk pertama kali, anda akan diminta mengizinkan aksesnya ke Pengenalan Suara. Ketuk Izinkan (Allow).

gambar1.jpg

4. Tanya soalan

Taip atau ucapkan permintaan anda. Ketik Allow apabila diminta untuk menyambung ke api.openai.com. SiriGPT kemudiannya akan papar dan mengutarakan respons. Ketik Selesai pada bila-bila masa. Tekan Selesai untuk menghentikan perbualan. Ketik Tanya Sekali Lagi untuk mengajukan soalan lain.

gambar4.jpg

Cara Menggunakan ChatGPT Siri

1. Dapatkan pintasan

Buka laman ChatGPT Siri shortcut di Safari dan ketuk butang Dapatkan Shortcut. Pada skrin pintasan, ketuk butang Tambah Shortcut. Kemudian pintasan tersebut akan muncul di aplikasi Shortcuts.

imej10.jpg

2. Tambahkan kunci API

Ketik ikon tiga titik untuk menu pintasan. Pada bidang teks, hapus frasa "Ganti ini dengan kunci API Anda sendiri!" dan rekatkan salah satu kunci API yang Anda salin dari Open AI. Ketuk Selesai.

gambar7.jpg

3. Ajukan pertanyaan

Ketuk pintasan ChatGPT. Taip permintaan anda pada bidang teks atau nyatakan ia dengan mengetuk ikon mikrofon papan kekunci. Benarkan ChatGPT menyambung ke api.openai.com. Tindak balas kemudian akan muncul pada skrin.

gambar9.jpg

Cara Menggunakan Siri Pro

1. Dapatkan pintasan

Buka laman Siri Pro shortcut dalam pelayar dan ketik butang Dapatkan Shortcut. Pada skrin shortcut, ketik butang Tambah Shortcut. Shortcut akan muncul dalam aplikasi Shortcuts.

gambar16.jpg

2. Tambahkan kunci API

Tekan ikon tiga titik pintasan. Dalam medan teks, padam frasa "GENERATE & ADD YOUR API KEY HERE" dan tampal kunci API yang anda salin dari Open AI. Ketik Selesai.

gambar5.jpg

3. Tanyakan pertanyaan

Ketik pintasan Siri Pro. Ketik permintaan Anda di bidang teks atau bicarakan dengan mengetuk ikon mikrofon keyboard. Izinkan Siri Pro untuk terhubung ke api.openai.com. Secara default, pintasan hanya berbicara respons dan tidak menampilkannya. Namun jika Anda cukup terampil dengan pintasan Siri, Anda mungkin dapat menyesuaikan ini untuk menampilkan respons di layar juga.

gambar2.jpg

Berikut cara memicu pintasan dari layar Utama

Anda boleh memicu pintasan dari skrin Rumah daripada meluncurkannya melalui aplikasi Pintasan.

1. Tambah ke skrin utama

Untuk memasang ini, tekan ikon salah satu pintasan ChatGPT dan pilih Bagikan. Dari menu Bagikan, ketuk opsi Tambahkan ke Layar Beranda. Pratinjau nama dan ikon untuk pintasan tersebut dan kemudian ketuk Tambah.

gambar6.jpg

2. Tanya soalan

Ketuk ikon pada layar Utama dan kemudian bicara atau ketik permintaan Anda untuk menerima respons.

gambar13.jpg

Bagaimana untuk mencetuskan jalan pintas melalui Siri

Cara yang lebih cepat adalah menjalankan pintasan melalui Siri. Cukup ucapkan: "Hey Siri [nama pintasan]." Jika Siri tidak mengerti bahwa Anda ingin menjalankan pintasan karena kebingungan dengan nama, maka cara terbaik adalah mengubah nama pintasan.

Untuk melakukan ini, tekan pada Shortcuts app dan pilih Ubah Nama dari menu. Pilih nama yang tidak akan bertentangan dengan perintah yang sudah ada. Coba panggil Siri lagi. Ucapkan atau ketik permintaan Anda dan tunggu responsnya.

gambar8.jpg

Artikel Berkaitan

Lihat Lebih >>