ChatGPT baru saja menjadi 'aplikasi' yang paling cepat berkembang sepanjang masa

gambar1.jpg

Percakapan AI ChatGPT telah menjadi sensasi yang mengejutkan, bahkan menggemparkan Google karena popularitasnya yang meningkat pesat -- dan kini analis bank Swiss UBS berpendapat bahwa ini juga adalah aplikasi pengguna dengan pertumbuhan tercepat dalam sejarah.

Analisis UBS menjangkakan ChatGPT mempunyai 100 juta pengguna aktif pada bulan Januari, mengikuti pelancarannya dua bulan lalu pada akhir November. Ia menarik satu juta pengguna dalam masa seminggu sahaja.

Juga: Chatbot AI Terbaik: ChatGPT dan alternatif menarik lain untuk dicoba

Mengikut catatan Reuters, pertumbuhan ChatGPT jauh lebih pantas daripada sembilan bulan yang diambil oleh TikTok untuk mencapai 100 juta, dan dua setengah tahun yang diambil oleh Instagram untuk sampai ke sana. Pada zaman awal internet, Google dan Facebook masing-masing mengambil masa kira-kira lima tahun untuk mencapai 100 juta pengguna.

Bicara kepada ChatGPT, ia tidak bersetuju dengan labelnya sebagai 'app' dan mengatakan ia sebenarnya merupakan model pembelajaran mesin.

"Adakah ChatGPT aplikasi yang paling pesat berkembang dalam sejarah?" kami menanyakannya.

"Tidak, model bahasa GPT-3 OpenAI yang menggerakkan ChatGPT bukanlah sebuah aplikasi, ia adalah model pembelajaran mesin yang direka untuk menghasilkan teks yang serupa dengan manusia berdasarkan input yang diberikan kepadanya. GPT-3 telah diiktiraf secara meluas sebagai salah satu model bahasa terbesar dan paling canggih hingga kini, tetapi ia bukan aplikasi dan tidak diukur dari segi pertumbuhan pengguna."

Microsoft, yang telah membuat pelaburan besar di OpenAI bulan lalu, telah memulakan penggunaan GPT-3 pada produk-produknya. GPT-3.5, sebagai contoh, menyokong beberapa ciri recap pintar dalam tambahan Teams Premium Microsoft 365 yang baru.

Microsoft juga telah melancarkan: Perkhidmatan Azure OpenAI untuk memberikan akses kepada pereka-pembangun kepada GPT-3.5; DALL-E 2, AI yang menghasilkan imej daripada penerangan kasual; dan Codex, asas berasaskan GPT-3 untuk perkhidmatan pengaturcaraan berpasangan Copilot AI GitHub.

Minggu ini OpenAI melancarkan perkhidmatan langganan yang dipanggil ChatGPT Plus untuk mereka yang ingin menggunakan alat itu, walaupun telah mencapai kapasiti. Perkhidmatan berbayar ini tersedia kepada pelanggan di Amerika Syarikat dengan harga $20 sebulan.

Google sedang berusaha untuk menyesuaikan Search dan mungkin produk lain ke ChatGPT. Syarikat itu sedang menguji chatbot yang dipanggil Apprentice Bard dengan kemampuan yang serupa, tetapi terdapat dalam Search. Microsoft pula merancang untuk menggunakan ChatGPT untuk mempertingkatkan Bing.

Walau bagaimanapun, Ketua AI Meta Yann LeCun baru-baru ini mengatakan bahawa teknik yang mendasari ChatGPT "tidak begitu inovatif", kerana ia bergantung dengan kuat pada teknologi Transformer yang dibangunkan oleh Google.

Juga: Penyunting jurnal sains bergengsi mengatakan ChatGPT 'kurang mendalam dan bersifat tersirat'

"Saya tidak mengkritik karya atau klaim OpenAI. Saya mencoba memperbaiki *persepsi* yang ada di kalangan masyarakat dan media yang melihat ChatGPT sebagai terobosan teknologi yang sangat baru, inovatif, dan unik yang jauh di depan semua orang," kata Le Cun dalam tanggapannya.

Meta dan Google juga telah mengembangkan chatbot, tetapi belum mengeksposnya ke dunia seperti yang dilakukan OpenAI dengan ChatGPT. LeCun mengirimkan tweet grafik keluaran penelitian AI, yang menempatkan Google dan Microsoft di puncak dan OpenAI di dasar, mencatat: “Data tentang kontribusi intelektual untuk AI dari berbagai organisasi penelitian. Beberapa organisasi menerbitkan pengetahuan dan kode sumber terbuka untuk digunakan seluruh dunia. Lainnya hanya mengonsumsinya.”

ChatGPT melancarkan aplikasi percuma untuk iPhone. Adakah ia memenuhi jangkaan?

Semua fungsi-fungsi ChatGPT kegemaran anda kini boleh didapati di dalam genggaman anda. Berikut adalah kesan pertama kami.

Sejak pelancaran ChatGPT pada akhir November, ia telah menjadi sangat popular. Kebolehannya yang canggih seperti pengaturcaraan dan penulisan telah menjadikannya bahagian penting dalam aliran kerja harian orang ramai.

Kini, melaksanakannya dalam kehidupan seharian anda akan menjadi lebih mudah.

Juga: OpenAI baru saja melancarkan aplikasi ChatGPT rasmi untuk iPhone

Pada hari Khamis, OpenAI telah melancarkan aplikasi ChatGPT untuk iOS, yang dijangka mempunyai semua ciri-ciri yang sama seperti versi desktop termasuk jawapan segera untuk sebarang cabaran yang anda ajukan.

Selain ciri-ciri desktop, aplikasi ini memasukkan teknologi Whisper OpenAI, iaitu sistem pengesanan pertuturan sumber terbuka, untuk membolehkan arahan suara dalam aplikasi.

Aplikasi ini, yang diluncurkan hanya beberapa hari setelah Microsoft mengumumkan widget Bing Chat miliknya sendiri, gratis dan sudah tersedia untuk diunduh melalui App Store.

Juga: 6 cara berbahaya ChatGPT boleh digunakan

Jadi, adakah ia memenuhi jangkaan? Kami memuat turun aplikasi tersebut untuk mencari tahu untuk anda.

Muat turun aplikasi

Jika anda pengguna iPhone dengan iOS 16.1 atau versi yang lebih baru, anda boleh memuat turun aplikasi dengan mengklik pautan aplikasi ini, yang akan membawa anda ke App Store.

Peringatan bahawa jika anda hanya menaip nama aplikasi di App Store, aplikasi ChatGPT OpenAI tidak akan muncul. Sebaliknya, anda akan berdepan dengan aplikasi yang cuba meniru ChatGPT, yang kami tidak mengesyorkan untuk anda muat turun.

Mula-mula

Setelah anda memuat turun aplikasi, anda akan diminta untuk log masuk ke akaun OpenAI anda. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun, anda boleh mencipta dengan mudah di dalam aplikasi.

Setelah anda log masuk, anda boleh memulakan perbualan.

Bermain dengan aplikasi

gambar3.jpg

Antaramuka apl ini bersih dan mempunyai susunan yang menyerupai aplikasi Pesanan yang digunakan untuk menghantar teks di telefon iPhone.

Dengan cara yang sama, seperti bercakap-cakap melalui teks dengan kawan, anda boleh menaip ringkasan dan menghantarnya ke ChatGPT.

Pertama kali saya memberi prompt pada chatbot adalah, "Bolehkah kamu menuliskan email kepada bos saya memberitahu saya akan memanggil sakit?".

Juga: Bagaimana menggunakan ChatGPT untuk membangun resume anda

Tindak balas itu dijana dengan cepat, dan ia mempunyai kualiti keluaran yang sama seperti di desktop, seperti yang dilihat pada gambar di atas. E-mel tersebut mempunyai pengenalan, badan, dan kesimpulan yang dapat saya salin dan tampal ke dalam e-mel.

Kemudian, saya menguji fitur pembeda terbesar aplikasi, yaitu masukan suara. Dengan fitur ini, pengguna dapat mengklik ikon gelombang suara, yang terletak di tempat yang sama dengan tombol mikrofon di aplikasi Pesan, dan mengucapkan perintah verbal kepada ChatGPT.

Saya bertanya kepada ChatGPT, "Bisakah kamu menulis pesan untuk teman saya bahwa saya ingin bertemu dengannya makan malam di restoran baru yang dia usulkan?"

Juga: Cara menulis Pemacu ChatGPT yang lebih baik

Kejutan saya, ChatGPT menyalin apa yang saya katakan dengan sempurna. Kerana chatbot itu memahami keseluruhan perkataan, saya tidak membuat sebarang penyesuaian. Seperti biasa, chatbot menghasilkan teks yang saya minta hanya dalam beberapa saat.

Hey [Nama Kawan]! Saya harap awak sihat-sihat saja. Saya ingin memberitahu awak bahawa saya sangat ingin berjumpa dengan awak untuk makan malam di restoran baru yang awak cadangkan. Ia kelihatan seperti tempat yang hebat dan saya sangat bersemangat untuk mencuba bersama-sama. Bila hari yang sesuai untuk awak? Mari berbual dan menikmati makanan yang lazat!

Menantikan pertemuan kita dalam masa terdekat.

gambar4.jpg

Terakhir, untuk memastikan saya menutupi semua kemungkinan, saya bertanya kepada ChatGPT sebuah pertanyaan dasar pemrograman di aplikasi untuk melihat bagaimana performanya.

Juga: Cara menggunakan ChatGPT untuk menulis kod

Saya memintanya untuk "Menulis fungsi yang menemukan elemen terbesar kedua dalam sebuah array" dan dalam beberapa detik dia berhasil melakukannya. Awalnya saya ragu tentang bagaimana kode akan terlihat di layar ponsel yang kecil, tetapi kode tersebut jelas dan saya tidak menemukan masalah apa pun.

gambar2.jpg

Adakah anda harus menggunakan aplikasi atau versi desktop?

Kedua-dua aplikasi dan desktop dapat melakukan tugas yang sama and boleh menawarkan bantuan yang sama. Pada akhirnya, memilih mana yang akan digunakan bergantung pada apa yang anda gunakan ChatGPT untuk dalam kehidupan seharian anda.

Jika anda menggunakan ChatGPT untuk aktiviti-aktiviti yang berpusatkan telefon seperti menulis teks, mel-mel, atau kapsyen, saya syorkan untuk memuat turun aplikasi.

Juga: Chatbot AI terbaik

Jika anda menggunakan ChatGPT untuk mendapatkan bantuan dalam aktiviti yang anda lakukan di desktop anda seperti coding atau menulis prosa panjang, saya syorkan untuk menggunakan versi desktop.

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu memilih salah satu daripada yang lain. Jika anda sering menggunakan ChatGPT, nasihat terbaik saya adalah menggunakan kedua-dua aplikasi dan desktop. Oleh kerana kedua-duanya disambungkan dengan akaun OpenAI anda, anda dapat mengakses perbualan anda dengan ChatGPT pada semua peranti yang anda log masuk, menjadikannya mudah untuk bertukar-tukar.

Jangan mudah tertipu oleh aplikasi ChatGPT palsu: Berikut adalah poin-poin yang harus diwaspadai

ChatGPT ialah chatbot AI yang sangat popular dan penipu gembira untuk mencuba mengambil keuntungan daripada itu - dan anda.

Jika Anda adalah peminat ChatGPT dan kemampuannya, barangkali Anda ingin tahu sama ada ada aplikasi mudah alih yang boleh dimuat turun untuk perbualan chatbot di mana saja. Ya, aplikasi ada tetapi untuk masa ini hanya tersedia di Amerika Syarikat pada iOS.

Juga: OpenAI melepaskan aplikasi ChatGPT percuma untuk iPhone. Adakah ia memenuhi hajat tersebut?

Banyak orang merasakan kesulitan untuk mencari aplikasi resmi ChatGPT oleh OpenAI di App Store, sehingga aplikasi yang meragukan dan penipuan lebih mudah terlihat dan diunduh. Sebagian besar aplikasi di App Store yang mengklaim menggunakan teknologi OpenAI yang digunakan di ChatGPT tidak asli, dan informasi pribadi Anda bisa terancam.

Juga: Bagaimana menggunakan ChatGPT di pelayar anda dengan sambungan yang betul

Aplikasi penipu akan meminta maklumat dan kebenaran yang tidak perlu, memuatkan perisian hasad ke dalam peranti anda selepas memuat turun, atau menipu anda untuk membayar banyak wang untuk langganan yang tidak berguna. Berikut adalah beberapa tip untuk mencegah memuat turun aplikasi dengan niat jahat.

1. Periksa kebenaran aplikasi

Sesetengah aplikasi ini membawa risiko privasi kerana kebenaran aplikasi digunakan melebihi tujuan aplikasi tersebut.

Sebelum memuat turun aplikasi yang mendakwa berdekatan dengan ChatGPT, periksa kebenaran kebenaran aplikasi tersebut. Adakah ada sebab yang munasabah kenapa chatbot tersebut perlu mengakses senarai kenalan anda?

2. Periksa semula pembangun

OpenAI ialah pembangun ChatGPT. Oleh itu, aplikasi chatbot lain di App Store dan semua aplikasi chatbot di Google Play Store adalah hasil pembangun lain.

Juga: Chatbot AI terbaik

Anda sepatutnya memeriksa profil pembangun di App Store untuk melihat aplikasi lain yang diterbitkan olehnya dan mengetahui maklumat lanjut mengenai syarikat mereka. Jika aplikasi tersebut mengaku sebagai ChatGPT tetapi penerbitnya bukan OpenAI, maka aplikasi tersebut bukan ChatGPT.

3. Periksa ulasan

Seperti kebanyakan bahagian ulasan, ulasan yang memuji aplikasi akan berada di bahagian atas ulasan, memberikan anda idea bahawa kebanyakan orang menikmati aplikasi tersebut. Namun, ramai pengeluar aplikasi palsu membayar untuk ulasan aplikasi yang positif.

Juga: Bagaimana Saya Menipu ChatGPT Untuk Menceritakan Kebuntuan pada Saya

Kadang-kadang, aplikasi akan mempunyai beratus-ratus ulasan bintang lima, dan hanya dengan sekilas pandang di bahagian ulasan, anda yakin aplikasi itu layak dipasang. Pastikan untuk memeriksa ulasan satu dan dua bintang, kerana ulasan ini cenderung menjadi ulasan yang paling jujur.

Beberapa contoh

Satu aplikasi di App Store bernama ChatOn mengklaim dirinya didorong oleh ChatGPT dan GPT-4. Dari sekitar 19,000 ulasan, aplikasi ini mendapatkan rata-rata rating empat setengah bintang. Namun, banyak dari ulasan satu bintang mengeluhkan harga langganan yang mahal dan bahwa pengguna harus membeli langganan setelah satu percakapan gratis dengan chatbot.

Juga: Saya bertanya kepada ChatGPT, Bing, dan Bard apa yang membuat mereka risau. Kecerdasan Buatan Google menjadi seperti Terminator

Aplikasi lain, Genie, juga mengklaim berjalan pada ChatGPT dan GPT-4. Namun pengguna mengatakan bahwa chatbot sering kali melihat halusinasi, yaitu ketika chatbot merespons dengan informasi yang salah. Pengguna lain mengatakan bahwa mereka mengalami kesulitan saat ingin membatalkan langganan mereka yang dikenakan biaya mingguan pada kartu mereka.

ChatGPT OpenAI, Bard Google, dan Bing Chat Microsoft semuanya boleh digunakan secara percuma di web. Untuk mengelakkan membayar yuran mingguan atau bulanan, pertimbangkan untuk membuka pelayar Safari atau Chrome dan menggunakan perisian percuma serta selamat ini.

OpenAI baru sahaja melancarkan aplikasi ChatGPT rasmi untuk iPhone

Aplikasi iOS percuma membenarkan anda mengucapkan pertanyaan anda melalui pengiktirafan suara dan menyelaras sejarah ChatGPT anda di semua peranti anda.

Pengguna ChatGPT yang mencari aplikasi mudah alih rasmi sekarang boleh memuat turun satu dengan kerjasama OpenAI, yang pada hari ini melancarkan aplikasi iOS untuk chatbot AI popularnya. Direka untuk pengguna ChatGPT percuma serta pelanggan berbayar Plus, aplikasi ini menyediakan kemampuan yang sama seperti laman web, membolehkan anda memasukkan permintaan dan rangsangan serta menerima maklumat AI yang dihasilkan sebagai balasan. Tetapi aplikasi mudah alih ini juga menawarkan beberapa kelebihan tambahan.

Menggunakan sistem pengiktirafan lisan Whisper OpenAI yang sumber terbuka, aplikasi ini membolehkan anda bercakap untuk mengemukakan pertanyaan anda daripada memasukkannya melalui papan kekunci. Aplikasi ini juga akan menyelaras sejarah sembang anda di komputer dan peranti mudah alih untuk anda dapat meneruskan perbualan terdahulu. Mereka yang melanggan ChatGPT Plus berbayar juga boleh menggunakan aplikasi ini untuk mendapatkan akses awal ke ciri-ciri baru dan menggunakan GPT-4 dengan kemampuannya yang lebih canggih.

OpenAI mempromosikan aplikasi ini sebagai menawarkan pelbagai ciri, termasuk jawapan segera yang cuba memberikan maklumat tepat tanpa membebankan anda dengan iklan, nasihat yang dipersonalisasikan mengenai minat dan hobi tertentu, inspirasi kreatif untuk menghasilkan kandungan, input profesional untuk membantu anda dengan idea yang kompleks dan subjek teknikal, serta peluang pembelajaran untuk membantu anda meneroka bahasa dan kawasan baru lain.

Pelancaran aplikasi baru telah diumumkan di Amerika Syarikat dan akan diperluaskan ke negara-negara lain dalam beberapa minggu akan datang, menurut OpenAI. Bagaimana dengan pengguna Android? Syarikat tersebut memberi teas bahawa versi Android untuk aplikasi mudah alih akan datang tidak lama lagi.

Untuk memuat turun aplikasi pada iPhone anda, dapatkannya dari Kedai App Apple. Setelah membuka aplikasi, log masuk dengan akaun ChatGPT anda atau tekan butang Daftar jika anda belum mempunyai akaun. Pada skrin utama, anda kemudian boleh menaip atau berkata-kata pada medan Mesej dan menunggu respons. Ikon elipsis di bahagian atas akan memaparkan menu dengan pilihan untuk menamakan semula atau memadam perbualan, mengakses sejarah perbualan anda, memulakan perbualan baru, dan mengatur tetapan aplikasi.

Artikel Berkaitan

Lihat Lebih >>